Herbata premium w różnych postaciach
Herbata – w zależności od rodzaju – wymaga innego traktowania. Aby uzyskać jak najlepszy efekt, warto zapoznać się z rozmaitymi gatunkami. Eksperymenty ze smakami pozwalają na odkrycie swojego ulubionego, a herbata premium w pełni rozwija przed nami swoje walory smakowe i zdrowotne.
Herbaty ekspresowe dla zabieganych
Herbata ekspresowa jest idealną propozycją dla osób, które mają mało czasu na przygotowanie naparu. Zamknięte w torebkach aromaty zostają uwolnione w szybszym tempie. Najlepsze herbaty są gotowe w kilka minut. Idealną propozycję stanowi np. herbata jaśminowa otulona delikatną siateczką. Przygotowana według tradycyjnych metod pozwala rozkoszować się chwilą relaksu. Jest to także dobre rozwiązanie jeśli chodzi o opcję, jaką jest herbata aromatyzowana. Jednak w przypadku tego rodzaju herbaty walory smakowe są niższe niż w przypadku herbat liściastych. Warto zaznaczyć, że herbat ekspresowych w większości nie można określić jako herbata premium. Bardzo często są to pokruszone liście, a właściwie ich resztki lub co gorsza – pył herbaciany. Dlatego też herbaty ekspresowe należy kupować tylko od renomowanych producentów i dostawców.
Pełnia smaku z liści
Zielona herbata jest najbardziej smakowita, jeżeli zostanie zaparzona z liści. Wydobywa się tutaj o wiele lepszy aromat niż z torebki. Dla smakoszy to jedyna dopuszczalna opcja zaparzania herbaty. Podobnie herbata czerwona smakuje wyjątkowo, gdy zostaje przygotowana zamiast z torebki, z suszu. Również różnego rodzaju herbaty ziołowe oddają cały smak dzięki zalaniu wodą liści. Niektórym osobom może przeszkadzać to, że na powierzchni pływają fusy. Jednak prostym rozwiązaniem jest poręczny zaparzacz lub przygotowywanie herbaty w czajniczku.
Kwiat w filiżance
Najbardziej oryginalnym sposobem podawania herbaty jest zaparzanie jej w postaci herbaty kwitnącej. Po zalaniu zwiniętej w ścisłą kuleczkę, wodą o odpowiedniej temperaturze, rozpoczyna ona przeobrażenie w piękny kwiat. Tak przyrządzona herbata premium w postaci np. kwiatu hibiskusa to nie tylko uczta dla kubków smakowych, ale również dla oczu. Czas oczekiwania na takiego rodzaju napar jest dość długi, jeśli chodzi o całkowity efekt końcowy. Różnego rodzaju herbaty świata mogą być przygotowane w ten sposób. Jest to jednak propozycja dla koneserów, którym zależy na połączeniu walorów wzrokowych i smakowych. Ten rodzaj herbaty nie nadaje się jednak do pracy, a bardziej na eleganckie okazje.