Parzenie zielonej herbaty

Nie od dziś wiadomo, iż najlepsza herbata to ta zielona, jednak parzenie zielonej herbaty nie należy do najłatwiejszych czynności. W jaki zatem sposób należy ją zaparzyć, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem?

Prawidłowe parzenie zielonej herbaty

Aby zielona herbata zatrzymała wszystkie swoje cenne właściwości oraz niezwykły aromat najlepiej zaparzać ją w specjalnym porcelanowym czajniczku, który wcześnie należy ogrzać wrzącą wodą. Niezwykle ważna jest również woda, która powinna być miękka oraz odpowiednia temperatura, która powinna wahać się pomiędzy 60 a 90 stopniami Celsjusza by osiągną optimum dla zielonej herbaty.

Jak osiągnąć pożądaną temperaturę?

Odpowiednią temperaturę można osiągnąć na dwa sposoby. Pierwszy to użycie specjalnego termometru, jeśli jednak go nie mamy, należy posłużyć się drugim sposobem. Wrząca woda po około 3 minutach od zagotowania osiąga temperaturę 90 stopni, a po kolejnych 13 minutach spada ona do 75 stopni. Z tego też względu warto odmierzyć czas przy pomocy zegarka i dopiero wtedy zalać herbatę wodą.

Jak długo zaparzać zieloną herbatę?

Zarówno japońska zielona herbata, jak i ta chińska ma zróżnicowany czas parzenia, co uzależnione jest od stopnia rozdrobnienia suszu. Herbaty, które mają bardzo drobne listki, parzy się dosyć krótko, natomiast te o większych liściach nieco dłużej. Warto wiedzieć o tym, że herbata zielona zaparzana przez 3 minuty działa pobudzająco, natomiast ta, którą zaparza się przez 5 minut, wykazuje właściwości relaksujące. Zieloną herbatę można zaparzać nawet 3-krotnie, uzyskując napar o odmiennym aromacie. Wiele osób uważa, iż najlepsza jest zielona herbata z drugiego lub trzeciego zaparzania, ponieważ odznacza ją wyjątkowy smak i aromat.