Herbaty zielone w sklepie z herbatami

Herbaty zielone

Osoby odwiedzające sklep internetowy z herbatą, których celem są herbaty zielone, mogą być zaskoczone mnogością odmian, znajdujących się w ofercie. Przywędrowała do nas z Azji, słynie ze swoich właściwości regulujących metabolizm i przeciwdziałających procesom starzenia. Co tak naprawdę skrywa w sobie zielona herbata? Czym się różnią poszczególne jej odmiany, i jakie działanie może mieć ona na nasze zdrowie?

Właściwości herbaty zielonej

Zacznijmy od tego, czym w ogóle charakteryzuje się ten rodzaj herbaty. Przede wszystkim, w przeciwieństwie do herbaty czarnej, nie jest on poddawany fermentacji, co pozwala na zachowanie większej ilości cennych składników, a także na uzyskanie delikatniejszego smaku i aromatu. Herbaty zielone charakteryzują się możliwością kilkukrotnego parzenia, oraz krótkim jego czasem. Aby prawidłowo przygotować napar z zielonej herbaty, należy zalać ją wodą mającą temperaturę 90-60°C i parzyć ją około 3-4 minuty. Warto wiedzieć, że parząc taką herbatę kilkukrotnie, za pierwszym razem uzyskamy napój pobudzający, a za następnymi – uspokajający. 

Ogromny wybór

Herbata zielona ma wiele odmian. Oto najpopularniejsze z nich:

  • Bancha – japońska, dość niewyszukana odmiana. Ma stosunkowo cierpki smak i żółtobrązowy kolor.
  • Chun Mee – to jedna z najpopularniejszych zielonych herbat, pochodząca z Tajwanu i Chin. Po zaparzeniu, uzyskamy napar o delikatnym, korzennym posmaku.
  • Cui Zhen – dobra herbata , jeśli planujemy ją długo przechowywać, ponieważ można to robić praktycznie bezterminowo. Ma delikatny smak oraz orzeźwiający, agrestowy aromat.
  • Green Jade Rings – odmiana pochodząca z Chin. Podczas suszenia, zawijana jest w charakterystyczne pierścienie, rozwijające się podczas parzenia. Ma delikatnie owocowy smak w którym pojawia się ziemista nuta.
  • Mu Dan – to jedna z ciekawszych odmian zielonej herbaty. Jest to chińska herbata występująca w postaci liści zawiniętych w rozetki, które mogą być parzone nawet 4-5 razy. Na początku jest bardzo świeża, później staje się owocowa, by na końcu wytworzył się lekko miodowy, słodkawy aromat.